Videóajánló

Magyarósi Csaba: ne politizájjá! (vagyis de)

Magyarósi Csaba ritkán nyilvánul meg közéleti kérdésekben, de amikor megteszi, akkor csak elismerően bólogatni tudunk. Miért nem tud mindenki így politizálni?

“A politika az ilyen fúj, gusztustalan dolog, amihez nekünk semmi közünk nincsen, és azt csinálják a politikusok, akik nem mi vagyunk” – kezdi az okfejtést Csaba, miután egy Brüsszelben készült korábbi videója kapcsán többen megjegyezték, hogy ő a vlogján kormányellenes propagandát folytat – miközben épp a XIII. kerületi önkormányzat hozzáállásával kapcsolatban fogalmazott meg építő jellegű kritikát, ami történetesen egy masszív baloldali bástya a rendszerváltás óta.

“Miért félünk a politikától, miközben az egész életünkre hatással van?” – teszi fel a kérdést, példaként említve az egészségügyet, az oktatást és a környezetünket, ami alapvetően meghatározza, hogy meddig, milyen színvonalon és milyen körülmények között élhetünk. “Ha mi lerázzuk magunkról a politikát, mint valami tetves lepedőt, akkor olyanok fogják helyettünk csinálni, akik kizárólag a saját érdekeiket nézik, hiszen a mi érdekünkkel nem kell foglalkozni” – állapítja meg, majd követendő példaként bemutatja, hogy a spanyolországi Sevillában már egészen fiatal gyerekek megtanulják, hogy mi is a politika lényege valójában:

“Viccesen, szórakoztatóan kiállni egy ügyért, ami nekünk fontos” – húzza alá, hozzátéve, hogy a politika olyan, amilyenné mi tesszük, és minél többet tudunk a világról, annál kevésbé fognak tudni átverni minket, és annál inkább képesek leszünk olyan vezetőket választani, akik a mi ügyeinket képviselik.

A szerkesztő megjegyzése: a videóban elhangzottakkal csak egyetérteni lehet, és jó lenne, ha egyre többen lennénk olyanok, mint Csaba. Ne feledjük: a politikusok számára kizárólag a szavazatmaximalizálás a cél, és úgy fognak politizálni, hogy az minél több választót megszólítson. Kizárólag mi, választók fogunk tudni ezen változtatni: ha többen gondolkodunk így, a politikusoknak érdeke lesz, hogy ránk is szavazóként tekintsenek, de ha mi a homokba dugjuk a fejünket és nem politizálunk, akkor nem is várhatjuk el senkitől, hogy a mi kívánságainkat figyelje, és a mi érdekeinket képviselje.