K1 Hírek Videó

K1TV videó: hogyan lett 44% = 2/3, és hogyan lehetne véget vetni neki?

A választási rendszerünk több sebből vérzik.

Az, hogy aránytalan és igazságtalan, vitathatatlan tény – viszont ez csak egy a problémák közül, hiszen vannak nálunk fejlettebb demokráciákban a miénknél aránytalanabb és igazságtalanabb rendszerek is, például Nagy-Britanniában a Fidesz nem kétharmadot szerezne ilyen választási eredménnyel, hanem kb nyolctizedet, mégis: Nagy-Britanniát a legtöbben jól működő nyugati demokráciának tartjuk még a Brexit ellenére is.

Akkor mi a gond?

A Röviden és Racionálisan című közéleti ismeretterjesztő és megoldáskereső vlog első részében ezekre keresem a választ, először megpróbálom látványos és közérthető módon elmagyarázni a választási rendszerünk problémáit, aztán megoldást keresni rájuk. Én úgy gondolom, hogy a megoldás is összetettebb annál, hogy lépjen vissza X javára Y, Z pedig ésszel szavazzon K helyett P-re, aki L szerint a legesélyesebb, miközben F szerint pont K lett volna, aki amúgy már vissza is lépett.

És ennél a pontnál fontos leszögezni, hogy ezek a videók vitaindító céllal készülnek.

Ha nem értesz egyet a videó egyes állításaival, esetleg magával a konklúzióval, akkor írd meg kommentben a véleményed, hiszen később ezekre reagáló külön videó készül majd, sőt, ha kedvet érzel hozzá, az a legjobb, ha te magad készítesz egyet: töltsd fel a YouTube-ra, küldd el a linket a hello@k1tv.hu e-mail címre vagy a facebook.com/K1TVhivatalos oldalon üzenetben, és fel fog kerülni erre az oldalra. További részletek a K1 TV alapelveiről: http://k1tv.hu/2018/04/03/indul-a-valodi-kozmedia/

A Röviden és Racionálisan sorozat egyes epizódjait 7-8 perc terjedelműre tervezem, ez az első most kicsit hosszabb és szubjektívebb lett, mert arra is fontosnak tartottam kitérni, miről is szól a K1 TV koncepciója – meg még egy pár dologra.

A videóban említett dolgok, linkek, források:

Mandátumszámolási matek, furcsa nevű képletek töredékszavazatok (amikkel kapcsolatban említettem, hogy egy külön videót érhet, de itt most nem akartam részletezni)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_választási_rendszer#Mandátumszámítás,_töredékszavazatok

https://hu.wikipedia.org/wiki/D’Hondt-módszer

Kisebb állam helyett megduplázódott a minisztériumok létszáma:
http://hvg.hu/itthon/20170811_miniszterium_dolgozok

Gerrymandering, a Fidesz 10 legnagyobb térképészeti bravúrja:
https://444.hu/2014/03/10/a-tiz-legelszabottabb-valasztokerulet

MKKP RÓSÁNÉKATÉKA:
https://www.facebook.com/pg/justanotherwordpresspage/photos/?tab=album&album_id=10156307872088293

Tomanovics Gergely a YouTube-on: a Röviden és Racionálisan sorozat többi része, valamint a K1 és készülő projektek kulisszatitkai itt lesznek megtalálhatók, ha itt feliratkozol, biztos nem maradsz le semmiről:
https://www.youtube.com/channel/UCNHnEVxXLsm21DGhoOLXRuQ

Könyv: “Elmúltnyolc(tíz)év – egy leszerelt Fidesz-pártkatona őszinte vallomása”
http://tomanovicsgergely.blog.hu/2016/09/29/mi_ez_a_konyv_miert_irtam_meg_kinek_szol

 

Ha érdekel a folytatás: kövesd a K1 TV híreit Facebook és/vagy Tumblr oldalainkon is! Ha idáig végigolvastad, akkor szeretettel várlak a Racionalista Kávéház nevű zárt zárt csoportba is, amit a Közösségi Közszolgálati Médiával és az ország jövőjével kapcsolatos közös ötletelgetésre hoztam létre: https://www.facebook.com/groups/RPkavezo