A kulisszák mögött K1 Hírek Tomanovics Gergely blogja Videó

Felfoghatatlan számok felfoghatóan: jön a KADAVIS

Elég régóta érdekel az adatvizualizáció-téma, főleg azután, hogy 2010-ben egészen váratlan bombasiker lett “A mi éveink – Magyarország számokban 2002-2010” című videó.

Ezt az összeállítást, amiben 10 percen át csak statisztikák vannak, csak a YouTube-on közel 700 ezren látták néhány hét alatt, és már akkor tudtam, hogy ez a módja annak, hogy a széles tömegek számára is érthetővé tegyük a számokon keresztül, hogy mi is történik az országban.

Az adatok csodálatosak tudnak lenni, ha szépen vannak tálalva, és nem csak szebbek egy hatalmas táblázatnál, hanem, ami a lényeg: érthetőek is.

Azóta kísérletezgetek, hogyan lehetne a technikát a következő szintre emelni, hogy többféle adatot látványos és érthető formában lehessen bemutatni. A számok ugyanis soha nem hazudnak, viszont nem is az átlagember nyelvén beszélnek, hiszen nehéz elképzelni például “A GDP 1%-a” kifejezésről, hogy az most sok, vagy kevés. Ha azt mondom, hogy a fizetésed fele, azt mindenki tudja, mennyi.

Ezért kezdődött még 2017-ben egy olyan adatvizualizációs eszköz fejlesztése, ami segíteni fog kronológiai eseményeket idővonalon ábrázoló és különféle infografika-jellegű elemeket tartalmazó 3D-animációkat készíteni, méghozzá teljesen automatikusan. Az alábbi hatalmas pénzköteg például (amiből grafikon-oszlopok emelkednek majd magasra) már a KADAVIS, vagyis Kick-Ass Data Visualization System egyik kezdeti verziójával készült, a kezdeti technikai nehézségek elhárítása után hamarosan többet is láthatsz abból, mi is lesz ez az egész. Addig is technikai részletek ebben a blogbejegyzésben, élő bemutató pedig hamarosan a YouTube-on.

Ez egyébként 500 millió Forint, átlagfizetéssel kb 277 évig dolgozhatnál érte, és ha így egymásra pakolnád, egy átlagos, 2,7 méter belmagasságú lakásban 30 centi híján nem férne el.